Taparea parului acasa – 9 Metode Ingenioase
Taparea parului este o modalitate ideala de a capata mai mult volum, de a-ti face parul sa arate diferit si mai plin de viata. Sunt multe doamne si doamnisoare care apeleaza la acest artificiu, insa putine sunt cele care intr-adevar stiu cum sa isi tapeze corect parul, astfel incat acesta sa arate impecabil, sa nu se incurce, degradeze sau sa nu se deterioreze in timp.
Cuprins
1. Scurt istoric – despre aparitia fenomenului de tapaj
Anii ‘ 50 reprezinta o adevarata revolutie in materie de stilizare a podoabei capilare. Daca in anii trecuti, accentul se punea pe realizarea unei coafuri cat mai elegante si glamouroase, incepand din anii ’50, se vor purta coafurile cat mai … “bufante”. Aceasta este actiunea mijloacelor media, care incepeau sa aduca din ce in ce mai mult in atentia doamnelor importanta ingrijirii si coafarii parului. Nume destul de sonore, precum Jackie Kennedy, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor au facut furori in ceea ce priveste aranjarea parului si obtinerea unei coafuri elegante si extravagante in acelasi timp, cu ajutorul tapajului, devenind exemple iconice pentru definirea stilului de coafat din aceasta perioada. In anii ‘ 70, dupa ce influenta si trendurile hippie nu mai aveau atat de multa amploare, coafurile realizate prin tehnica tapajului au inceput sa revina in atentia doamnelor si domnisoarelor, insa, de aceasta data erau mult mai atent finisate, mai putin rigide, tinzand mai mult spre un efect natural. Parul tuns in trepte este considerat a fi, fara dar si poate, simbolul acestei perioade. Pe o astfel de tunsoare, procedura de tapare a parului era mult mai usor de evidentiat.
2. Taparea parului pas cu pas – Cele mai usoare metode
In prezent, tehnica tapajului este din ce in ce mai intalnita, atat la coafurile speciale, de ocazie, cat si la look-urile din viata de zi cu zi. Taparea parului este folosita pentru a crea efectul de simetrie a fetei, tinzand spre forma ovala, ce este considerata cea mai aproape de perfectiune. Iata ce trebuie sa faci pentru a obtine o coafura perfecta cu ajutorul tehnicii de tapare a parului!
- In primul rand, trebuie sa ai la dispozitie produsele necesare. O sa ai nevoie de o perie pentru tapat parul, de preferat una ingusta si subtire, cu perii distribuiti cat mai aproape (Perie pentru tapat parul), astfel incat procesul de tapare sa se realizeze cat mai eficient cu putinta. Desigur, in cazul in care nu ai la dispozitie acest instrument, poti utiliza si un pieptene subtire cu perii desi, pentru ca rezultatul va fi unul similar.
- Imparte parul in sectiuni pe care sa le prinzi, astfel incat sa poti realiza totul mult mai repede.
- Incepe prin taparea parului din fata si continua pana in straturile inferioare, alegand portiuni mici, cu dispunere pe orizontala, pentru un efect cat mai natural si simetric.
- Nu uita ca miscarile trebuie sa fie scurte si ferme, astfel incat efectul sa fie cel dorit.
- Tapeaza-ti parul incepand intotdeauna de la radacina, insa nu cobori prea mult pe lungimea firului de par, pentru a nu il degrada.
- Dupa ce ti-ai tapat intregul par, lasa-l pe spate si periaza-l usor, cu miscari nu foarte intense, de suprafata (Perie ovala pentru par cu peri din par de porc mistret, Perie ovala pentru par cu peri delicati (fini) din par de porc mistret), pentru a nu strica efectul creat.
3. Sfaturi eficiente pentru taparea parului
Pentru ca tapajul parului sa fie unul reusit, ar trebui sa folosesti anumite trucuri. Iata care sunt cele mai importante dintre acestea:
- Cel mai bine este sa iti tapezi parul a doua zi dupa ce l-ai spalat. Parul proaspat spalat tinde sa se lase, fiind mult mai moale si matasos. De aceea, cel mai indicat ar fi sa realizezi orice coafura ce implica taparea parului a doua zi dupa spalare. Insa, daca timpul te preseaza si vrei sa arati impecabil, nu uita ca dupa spalarea parului, acesta trebuie uscat in proportie de 100%. Poti face acest lucru, folosindu-te de uscatorul de par si de o perie de coafat rotativa. In acest fel, parul tau va capata un plus de volum, care se va mentine mai mult timp. De asemenea, ar trebui sa beneficiezi de produse profesionale de styling, precum spuma sau fixativul. Numai in acest caz rezultatul va fi cel dorit.
- Tapeaza-ti intotdeauna parul putin mai mult, chiar daca poate parea exagerat, deoarece, dupa ce este aranjat, dar si pe parcursul zilei, acesta se va mai lasa, reusind sa obtii volumul pe care ti-l doreai.
- Este important sa exersezi tehnica pana iti iese perfect. Daca este pentru prima daca cand iti tapezi parul acasa, cel mai probabil ti se va parea o procedura destul de dificila, iar neindemanarea si lipsa de experienta isi vor spune cuvantul. Insa, daca exersezi, vei observa ca de fiecare data iti vei imbunatati tehnica, obtinand rezultatul asteptat.
3.1 Taparea parului lung
De obicei, parul lung implica mai multa atentie si ingrijire, chiar si atunci cand este vorba despre ritualurile clasice, precum spalare si uscare. Inainte de a-ti tapa parul, trebuie sa te asiguri ca acesta este suficient de descurcat, astfel incat sa nu existe riscul de a se rupe sau de a arata inestetic. Descopera, in cele ce urmeaza, cateva imagini din care te poti inspira atunci cand iti doresti o coafura impresionanta pentru parul lung!
3.2 Taparea parului scurt
Parul scurt are, la randul sau, nevoie de atentia si ingrijira corespunzatoare. In ceea ce priveste taparea unui par scurt, aceasta nu ar trebui sa se faca agresiv, ci doar sa ofere un plus de volum coafurii si un plus de inaltime chipului tau. Iata cateva imagini inspirationale pentru realizarea unei coafuri perfecte pentru parul scurt!
4. Cele mai populare coafuri obtinute prin procedura de tapare
Tapajul poate fi doar un prim pas in realizarea unei coafuri elegante si sofisticate, care sa fie potrivita atat pentru zi, cat si pentru seara. Desigur, un alt aspect de care ar trebui sa tii cont, atunci cand vrei sa optezi pentru o astfel de coafura, este lungimea parului tau. In functie de acest criteriu, poti alege diferite modalitati de coafare.
4.1 Bucle lejere
Daca iti doresti un look romantic, dar si indraznet in acelasi timp, poti incepe prin a iti ondula parul, astfel incat sa obtii bucle lejere. Inainte de a le fixa cu un produs de styling corespunzator, tapeaza-ti parul dupa indicatiile anterioare, iar in acest fel vei obtine o coafura moderna, care are volum.
4.2 Coc neglijent sau elegant
Poti, la fel de bine, sa iti tapezi parul, iar mai apoi sa il prinzi intr-un coc bine strans sau lejer, la baza craniului sau in directia in care iti doresti si consideri ca te avantajeaza. Pentru a obtine un look messy, scoate cateva suvite subtiri din partile laterale ale capului si onduleaza-le neglijent. Te poti juca intr-o multitudine de feluri, obtinand look-ul pe care ti-l doresti, pe care sa il adaptezi in functie de context si ocazie.
4.3 Par tapat si dat pe spate
Daca nu ai suficient timp la dispozitie pentru realizarea unei coafuri complexe, dupa taparea parului, il poti aranja, pieptanandu-l pe spate. In acest fel, vei obtine o coafura inedita intr-un timp destul de limitat.
4.4 Coada de cal
O alta idee de coafura care se realizeaza extrem de rapid, este celebra coada de cal (ponnytail). Dupa ce ti-ai tapat parul, prinde-l mai sus sau mai jos, la nivelul capului, in locul in care iti avantajeaza fizionomia. Apoi, alege o suvita mai groasa pe care sa o prinzi in jurul cozii, pentru a masca eventualul elastic de par folosit si pentru a da dimensiune coafurii.
4.5 Coafuri de mireasa in care se foloseste tehnica tapajului
Parul tapat este specific si coafurilor de seara. Tehnica tapajului este folosita preponderent in realizarea coafurilor pentru ziua nuntii. Descopera cateva idei reprezentative, din care te poti inspira pentru un eveniment de asemenea anvergura!
5. Taparea parului - metoda ideala de a schimba structura firului de par
Un par moale sau recent spalat, in mod cert, nu va rezista unei astfel de proceduri, pentru ca la scurt timp dupa coafarea acestuia, se va lasa mult mai usor, devenind greu de controlat, inestetic. Cu toate acestea, daca folosesti produsele de styling potrivite pentru tipul tau de par, vei putea la fel de bine sa elimini acest gand din viata ta. Mai mult decat atat, ar trebui sa iti faci o programare la cel mai apropiat salon de infrumusetare si sa iti tunzi parul in scari, pentru ca in acest fel, nu doar ca va fi mai sanatos, dar va avea mai mult volum si va arata mult mai bine.
6. Avantajele si dezavantajele taparii parului
Taparea parului poate avea atat puncte benefice, cat si mai putin benefice asupra sanatatii podoabei tale capilare. Avantaje:
- Iti confera un look fresh, indiferent de tipul de tinuta pe care l-ai purta;
- Iti ofera un plus de inaltime – o astfel de coafura va face ca alura ta sa fie una mai bine proportionata, iar vizual vei parea mai inalta chiar si cu 2cm – 3cm;
- Poate fi un bun “corector” pentru chipul tau, intrucat va echilibra tot mai mult proportiile fetei, tinzand catre o fizionomie ovala, considerata a fi perfecta;
- In functie de tipul de coafura ales, poti sa iti pui in evidenta cele mai frumoase trasaturi ale chipului, pentru ca le va armoniza;
- Poate reprezenta una dintre cele mai simple si rapide modalitati de a iti coafa parul;
Dezavantaje:
- Taparea frecventa a parului poate duce la degradarea acestuia, din acest motiv este recomandat sa nu iti tapezi parul in fiecare zi;
- Folosirea cu frecventa a unor produse de styling precum fixativul in exces, poate fi destul de daunatoare parului, dar si scalpului tau, pentru ca nu doar ca duce la o secretie de sebum abundenta, insa poate provoca iritatii.
Acestea sunt, asadar, cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre taparea parului, cele mai eficiente tehnici si secrete! Surse foto: www.biography.com www.pexels.com www.pinterest.com